Vhf skjelettspalt antenne

Vhf skjelettspalt antenne h1>

Etter a ha lest om «Hen-Tenna», en uvanlig rektangul r antenne design for hoye HF og lave VHF band, onsket jeg a prove en av disse pa fire meter.

Denne utformingen produserer en bi-retningsstrale (i vinkel mot antennens plan) med omtrent 3dBd-gevinst, men med horisontal polarisasjon nar den er montert med sin lange akse vertikalt eller vertikal polarisasjon nar den er montert «pa siden» (ligner pa en skjelettspalt antenne).

Denne konfigurasjonen gir fordeler hvis du leter etter en horisontal strale med en liten sirkelsirkel eller en vertikal antenne som passer inn i et lavt loftrom!

Konstruksjon.

Hen-Tenna bestar av en avlang form, som er en halvbolgelengde lang og en sjettedel av en bolgelengde bred. Prototypen min er bygget av 15 mm kobberror, ved hjelp av hjornebrikker som er veldig praktiske og sparer tid i konstruksjon, men hvis du bruker disse hjornebitene, bor du merke at de legger til ca 3/4 «hver pa lengden , sa v r oppmerksom pa dette nar du kutter rorene i lengden.

Antennen er matet 1/10 av en bolgelengde fra den ene enden, via to armer som passer til 50 ohm co-ax. Jeg brukte hardtegnet kobbertrad for disse, montert pa en ikke-ledende plaststotte. Disse to innmatingspunktene ma flyttes langs kobberrorene for a oppna den beste matchingen, sa i stedet for loddemekanisme eller bolt dem pa roret, brukte jeg slangeklemmer for enkel justering.

Co-aksen er loddet til de to senterendene av matarmene (omtrent en tomme fra hverandre). Jeg lagde den forste delen av materen i form av en kort lappeledning, og deretter festet hovedmaterlengden ved hjelp av koaksialadaptere, slik at jeg kunne koble fra materen for a flytte antennen uten a forstyrre loddetradene. Jeg fant imidlertid at jeg trengte a holde denne skjoten vekk fra kobberroret, for a stoppe samspillet og sikre en god VSWR.

Jeg har funnet det ganske enkelt a oppna en SWR pa litt mindre enn 1: 5.1 over hele bandet.

Et sv rt viktig poeng er at Hen-Tenna ma monteres pa en ikke-ledende mast eller pol. Jeg brukte et 38mm plastror med et stykke tre dowel presset opp innsiden for ekstra styrke. Jeg kuttet en 15 mm spor i toppen av rormonteringen og presset bare 15 mm kobberantennepipet inn i det, og fest den nederste halvdelen av antenneleddet til plastmasten med sterk tape (kabelbandene ville like bra) .

Testing i luften.

Jeg har montert min Hen-Tenna for a gi meg vertikal polarisasjon, da de fleste kontaktene jeg snakker med, ogsa kjorer vertikaler, men Hen-Tenna kan monteres for a gi vertikal eller horisontal polarisasjon. valget er ditt!

Testet fra mitt hjem QTH i Nord-Manchester med en stasjon omtrent ti kilometer unna, fikk jeg signifikant bedre signaler nar jeg brukte «Hen-Tenna» rundt tolv meter fra bakken enn med min kvartbolge vertikal pa loftet (ca. 10- 12 meter hoyere).

Jeg har lest om andre tester som tyder pa at Hen-Tenna kan forventes a overga en 5/8 vertikal (men det skal huskes at Hen-Tenna er toveis) og har en omtrentlig gevinst pa omtrent 3dBd. omtrent det samme som en to-element yagi.

Jeg har ogsa hjulpet en annen amator til a bygge sin egen Hen-Tenna, og provde a montere dette for horisontal polarisasjon, hvor vi oppnadde en VSWR pa 1: 1.

Tilsynelatende er «hone» japansk for «rare»: denne antennen ble utviklet av tre japanske radioamatorer pa 1970-tallet, og de kunne ikke finne ut hvorfor det fungerte sa bra. sa de kalte det ‘rart’ derav ‘Hen-Tonna’!

Det kan v re rart. men det kan ogsa v re fantastisk ogsa!